Dentist Montenegro | Stomatološka ordinacija

Dentist Montenegro IMPLANTATI

Šta su implantati?
Zubni implanti ili implantati su cilindrični šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice i koriste se kao zamena za prirodni koren zuba. Izrađuju se od titanijuma. Zajedno sa nadgradnjom i protetskom krunom zuba čine jedinstvenu celinu za funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju jednog ili više zuba koji nedostaju. Kod same ugradnje implanta cilj je ostvariti kontakt spoljašnje površine implanta i okolnog koštanog tkiva kako bi srasli zajedno (pojava se naziva “osteointegracija“) i tako osigurali trajnost zubne nadoknade.Premda postoji veliki broj načina da se nadoknadi nedostajući zub, ni jedan se nije pokazao efikasan i dugotrajan kao korišćenje implantata. U nekim slučajevima implantati su i jedina mogućnost za obnovu svih potrebnih funkcija zuba i potpornih struktura.Razlozi koji dovode do gubitka zuba su mnogobrojni: usled parodontopatije, neuspešnog lečenja zuba, traume..Svi ovi slučajevi se mogu sanirati na isti način-zubnim implantatima. Pre ugradnje implantata proverava se stanje vaših zuba i desni, sva patološka stanja se saniraju i tek nakon lečenja zuba i desni, pristupamo ugradnji.


Faze ugradnje implantata

 • Implantati se hirurški ugrađuju u kost. Postupak je brzo gotov i bezbolan, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje implant srasta sa kosti - “osteointegracija“ , što obično traje 2 do 6 meseci.
 • Nakon ovog perioda na implant se postavlja nadgradnja (suprastruktura) na koju ide protetska krunica ili neko drugo protetsko resenje u zavisnosti od plana terapija.


Ko moze ugraditi zubne implantate?
Svako kome nedostaju prirodni zubi, jedan, vise, ili čak svi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili govor, kandidat je za ugradnju dentalnih implantata. Takođe implanti mogu biti idealno rešenje ikod otežanog ili potpuno onemogućenog nošenja totalnih i parcijalnih proteza. Važno je da imate dovoljno koštanog tkiva, da je kost odgovarajuće gustine i da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje-nekontrolisani dijabet, hemoterapija nakon tumora i slično.

 • Kada nedostaje jedan ili vise zuba

 • Nekada je standard u nadoknadi nedostajucih zuba bio zubni most. Bilo da nedostaje jedan ili više zuba, ukoliko bismo se opredelili za zubni most, morali bismo brusiti susedne zube.Međutim zbog potrebe da se brušenjem modifikuju (i donekle time potencijalno ugrožavaju) nekada potpuno zdravi susedni zubi, danas se radije preporučuje zubni implant.

 • Kada nedostaju svi bočni zubi (kutnjaci i pretkutnjaci) jednostrano ili obostrano

 • Da bi se izradio zubni most neophodno je da postoji bar jedan kutnjak, distalni nosač mosta. Ukoliko nedostaju svi kutnjaci ugradnja zubnog implantata ili više njih je jedini način da se dobije fiksni rad. U protivnom bi pacijent morao da nosi protezu.

 • Kada nedostaju svi zubi – bezube vilice


 • Zubni implantati se ugrađuju u vilice i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.Ta sidrišta mogu biti oblika malih kugli ili prečki.

  Proteze na implantatima kao što i naziv govori, jesu zubne proteze koje se pričvršćuju za zubne implantate. Izvršna osobina proteze na implantima je da se lagano mogu skidati zbog čišćenja i higijene, ali isto tako kada se nose dobro su učvršćene i sasvim sigurno se pacijenti osećaju bilo da jedu ili pričaju.

Koje su prednosti implantata?
Zubni implantati u savremenoj stomatologiji predstavljaju superiorno rešenje u nadoknadi izgubljenih zuba.

 • Manji gubitak koštanog tkiva - Biokompatibilni su i čuvaju kost oko sebe od propadanja. Implant čvrsto srasta sa viličnom kosti, čime se sprečava gubitak kosti i povlačenje desni, koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza.


 • Poboljšana funkcionalnost - Nakon srastanja sa kosti implantati funkcionišu kao vaši zubi. Za razliku od zubnih proteza koje stvaraju neprijatan osećaj stranog tela u ustima, pacijent uopšte ne oseća razliku između prirodnog zuba i implantata.


 • Očuvanje prirodnih zuba - Zubi oko implantata ostaju netaknuti jer nema potrebe za brušenjem.Implanti mogu služiti kao nosači zubnih proteza,jer su one na taj način mnogo stabilnije i udobnije za nošenje. Implanti ni na koji način ne ugrožavaju kvalitet ostalih zuba, što se može desiti pri izradi zubnih mostova.

 • Estetika - Protetski radovi na implantima spadaju u najestetskije zahvate u usnoj duplji, što doprinosi porastu samopouzdanja kod pacijenta.


Usluge