Dentist Montenegro | Stomatološka ordinacija

Dentist Montenegro Parodontologija

Parodontologija u današnje vreme predstavlja vodeću bolest usne duplje koja je široko rasprostranjena kako među starijima, tako i među mlađim osobama. To je oboljenje potpornog aparata zuba "temelja",koje dovodi do rasklaćenja i na kraju do klaćenja iIi ispadanja zuba.
Sam uzrok pojave parodontopatije leži u formiranju naslaga na zubima(zubnog plaka),a vremenom se taloženjem minerala iz pljuvačke,naslage pretvaraju u zubni kamenac. Neophodno je svakodnevno čišćenje zuba od zubnih naslaga.Sem toga,bar dva puta godišnje neophodni su profesionalni tretmani uklanjanja zubnog kamenca i peskiranje zuba.Time se značajno smanjuje mogućnost pojave parodontopatije iI sprečava njena progresija.
Metode lečenja parodontopatije mogu biti konzervativne i hirurške.Konzervativne metode
Mogu se lečiti destruktivni procesi kod delimično uznapredovalih parodontopatija,kada nije došlo do značajnog gubitka kosti.

Konzervativne metode podrazumevaju:

  • Uklanjanje mekih ičvrstih naslaga(zubnog kanmenca i konkremenata)
  • Kiretaža parodontalnih džepova
  • Eliminacija raznih faktora rizika
  • Edukacija pacijenata o pravilnom održavanju oralne higijene.


Hirurške metode se primenjuju u kasnijim stadijumima kada je gubitak kosti već uznapredovao toliko, da se konzervativnim metodama stanje ne može sanirati.

U okviru hirurških metoda spada:

  • gingivektomija i gingivoplastika
  • režanj operacije sa ugradnjom veštačke kostiVeoma je važno da se otklone faktori rizika koji dovode do parodontopatije i time prevenira njena pojava.Ako je već došlo do pojave parodontopatije,potrebno je da se na vreme otkrije i da se primenom odgovarajućih tretmana zaustavi i održava na zatečenom nivou. Nekada pacijenti,zbog nedovoljnog poznavanja same prirode oboljenja i nepoznavanja simptoma iI znakova parodontopatije,javljaju se u stadijumu kada je ona već uznapredovala i kada dođe do klaćenja zuba i velikog razaranja kosti, koje ovo oboljenje prouzrokuje.

Usluge